“Da nobis pacem” – Deventer Symfonisch Orkest i.s.m. Euterpe toonkunstkoor
17 november 2024 @ 14:30 – 17:00
Op zondag 17 november is iedereen weer van harte uitgenodigd voor ons concert. Ditmaal samen met koor Euterpe in de Bergkerk te Deventer. Samen met Euterpe voeren we van Mendelssohn Psalm 42 en Verleih uns Frieden uit. En wij spelen ook nog de Londense symfonie van Haydn. Dit concert wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van Gemeente Deventer.
Psalm 42 van Mendelssohn
Psalm 42 is een psalm in Psalmen uit de Hebreeuwse Bijbel. Volgens het opschrift van de psalm is deze geschreven door de Korachieten, Israëlitische zangers in de Joodse tempel, afstammelingen van Korach, uit de stam Levi. De psalmen zijn liederen. Het bijbelboek bevat volgens de Masoretische Tekst 150 psalmen.
Het boek Psalmen is een van de geschriften, die naast de Thora en de profeten het derde onderdeel van de Hebreeuwse Bijbel vormen. Psalmen is Bijbelse poëzie, zoals meer dan een derde van de Hebreeuwse Bijbel poëzie is.
De eerste regel van deze psalm – in de psalmberijming van 1773: “‘t Hijgend hert, der jacht ontkomen” – is erg bekend. De eerste strofe van deze psalm bezingt hoe de psalmist (zoals een hert, dat smacht naar de waterbron) smacht naar God.
De psalm is door verschillende componisten op muziek gezet.
Psalm 42 , Op. 42 ( MWV A 15) van Felix Mendelssohn , is een stuk geschreven voor gemengd koor , solostemmen en orkest. Het werd gecomponeerd ter gelegenheid van de huwelijksreis in maart 1837 van de componist, als geschenk aan zijn nieuwe vrouw, Cécile Jean Renaud, dochter van een pastoor. De versie zoals uitgevoerd door Euterpe en het Deventer Symfonisch Orkest werd voor het eerst uitgevoerd op 8 februari 1838.
De tekst van de psalm is in het Duits geschreven, maar Mendelssohn heeft ook een Engelse versie gemaakt. Het werk is gestructureerd in zeven delen, elk met een of meer verzen uit de psalm.
Verleih uns Frieden/Da nobis pacem van Mendelssohn
Verleih uns Frieden/Da nobis pacem (Geef ons vrede) is een koraalcantate van Felix Mendelssohn, waarin een gebed voor de vrede van Maarten Luther staat. Mendelssohn componeerde het korte werk in één beweging voor gemengd koor en orkest in 1831. Het staat ook bekend als Verleih uns Frieden Gnädelig.
De Londense Symfonie van Haydn
De Symfonie nr. 104 in D majeur (H. 1/104) is de laatste symfonie van Joseph Haydn. Het is de laatste van de twaalf Londense symfonieën en staat (enigszins willekeurig, gezien het bestaan van elf andere) bekend als de London Symphony. In Duitsland staat het algemeen bekend als de Salomon-symfonie, naar Johann Peter Salomon, die Haydns twee tournees door Londen regelde, ook al is het een van de drie van de laatste twaalf symfonieën die voor Viotti’s Operaconcerten zijn geschreven, in plaats van voor Salomon.Het werk werd in 1795 gecomponeerd terwijl Haydn in Londen woonde, en ging daar in première in het King’s Theatre op 4 mei 1795, tijdens een concert met uitsluitend Haydns eigen composities en geregisseerd door de componist. De première was een succes; Haydn schreef in zijn dagboek: “Het hele gezelschap was zeer tevreden en ik ook. Ik verdiende vanavond 4.000 Habsburgse florijnen: zoiets is alleen mogelijk in Engeland.”