Over de Bergkerk

Bezoekersinformatie

De Bergkerk
Bergkerkplein 1
7411 EN Deventer

Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 11.00-17.00 uur. Gesloten op Nieuwjaarsdag, 2e Paasdag, 2e Pinksterdag, 1e en 2e Kerstdag.

De Bergkerk is rolstoeltoegankelijk. Er is een invalidentoilet aanwezig.

De St. Nicolaaskerk – beter bekend als de Bergkerk – is al bijna acht eeuwen een karakteristiek onderdeel van het silhouet van Deventer. De bijnaam is te danken aan de ligging op een hoge rivierduin aan de zuidoostkant van de oude stadskern.

De kerk werd in de jaren 1198 – 1209 gebouwd op initiatief van de Norbertijnen van het Duitse klooster Varlar bij Coesfeld. Bij de plechtige inwijding in 1206, door een bisschop uit de Letse stad Riga, werd de kerk gewijd aan St. Nicolaas: de schutspatroon van kooplieden en schippers, van wie velen zich in het Bergkwartier vestigden.

Toen en nu

In de 15e eeuw onderging de Bergkerk – een romaanse kruisbasiliek uit de 12e eeuw – diverse verbouwingen waardoor deze een laatgotisch karakter kreeg. In 1580 kwam de kerk in handen van de protestanten. Hierna werd het interieur ontdaan van katholieke kenmerken, hoewel de kerk een echte beeldenstorm bespaard is gebleven. De wand- en gewelfschilderingen verdwenen onder een laag witkalk. Tijdens een ingrijpende restauratie in 1915 werden deze weer blootgelegd en gerestaureerd. De schilderingen op de oostwand van het oude Romaanse dwarsschip stammen uit de vroege 13e eeuw. Het huidige orgel werd in de jaren 1841-1843 gebouwd door de Deventernaar Johann Heinrich Holtgräve.

Bijzondere elementen

In de Bergkerk bevinden zich enkele, voor Noord-Nederland unieke, fresco’s uit de vroege 13e eeuw. Ze werden ontdekt bij de restauratie in 1915. Daarnaast telt de Bergkerk diverse oude grafzerken. Ze liggen veelal niet meer op hun oorspronkelijke plaats. Bij verbouwingen en het aanleggen van vloerverwarming zijn sommige stenen bovendien beschadigd en gebroken. Noemenswaardig zijn de zerken van Henric van Marckel, burgemeester van Deventer en van D.A. Röell, hoogleraar Deventer Atheneum Illustre.

In 1967 verloor de kerk haar religieuze functie. Na een grondige restauratie wordt de Bergkerk nu gebruikt voor exposities, bijeenkomsten en concerten. De Bergkerk is open van dinsdag t/m zondag van 11.00-17.00 uur. Voor concerten en andere culturele activiteiten is de kerk extra (veelal ook in de avonduren) open.

Perfect en uniek decor

De Bergkerk was in de afgelopen jaren onder meer podium voor:

–       De internationaal opzienbarende expositie over Roofkunst in 2017
–       De coronaproof-editie van het Grootste Kennisfestival in 2020
–       De jaarlijkse Matthäus Passion in kruisopstelling vanaf 2003
–       De antiquarische boekenbeurs Boeken in de Bergkerk
–       Theatervoorstellingen tijdens het festival Deventer Op Stelten
–       Expositie van modeontwerpster Iris van Herpen
–       Expositie van kunstschilder Sierk Schröder
–       De tweewekelijkse Zaterdagmiddagconcerten

Verhuur

Het is mogelijk de Bergkerk te huren voor (culturele) evenementen. De Bergkerk is één van de grootste overdekte ruimtes in de binnenstad van Deventer. Ook al stamt de kerk uit de 15e – en deels zelfs uit de 12e eeuw, het gebouw is toch voorzien van alle moderne voorzieningen zoals een royale toiletgroep, klimaatbeheersing (vloerverwarming / airconditioning) en WiFi. Hierdoor zijn er het hele jaar door veel mogelijkheden voor het organiseren van allerhande culturele evenementen zoals : concerten, exposities, dans-/theatervoorstellingen, conferenties, lezingen en diploma-uitreikingen, maar vele andere activiteiten zijn ook mogelijk. De kerk is voor culturele organisaties zonder winstoogmerk (stichtingen of verenigingen) te huur tegen een voordelig cultureel tarief omdat de Gemeente Deventer de Bergkerk nadrukkelijk als een laagdrempelig cultureel podium toegankelijk wil maken voor een zo breed mogelijk scala van (amateur)koren, muziek- en theatergezelschappen en andere culturele partijen en daarom een groot deel van de kosten van het onderhoud en beheer van het gebouw voor haar rekening neemt. Voor zakelijke verhuringen b.v. concerten en lezingen door commerciële partijen, fotoshoots en TV/video-opnames zijn er ook (beperkte) mogelijkheden, hiervoor hanteren wij andere tarieven. Neemt voor meer informatie hierover contact met ons op. Gebruik van het monumentale Holtgräve-orgel uit 1843 (uitsluitend door professionele bespelers) is bij de huurprijs inbegrepen.

Als huurder geniet u niet alleen van een unieke ambiance, maar draagt ook u bij aan de instandhouding van dit unieke erfgoed. Voor informatie over verhuur en reserveringen neem contact met ons op via bergkerk@eventsdeventer.nl of bel 0570-595074. U kunt ook het aanvraagformulier invullen hieronder, wij nemen dan contact met u op.

Klik hier voor aanvraagformulier verhuringen