Bergkerkconcert 28 oktober 2022 Theaterconcert ‘De klacht van de vrede’ voor koor, orgel en viool door Capella Brabant.

Vrede is een harde noot om te kraken voor filosofen en humanisten. Toch ondernam Erasmus een dappere poging met zijn De Klacht van de Vrede (1517), een van de eerste pacifistische geschriften. Een teleurgestelde Erasmus schreef het werk nadat een geplande Europese vredesconferentie in 1516 werd afgelast. Oorlogsvoering was in zijn ogen abject en onchristelijk. In zijn essay doet een getergde Vredesgodin vol hartstocht haar beklag. Een klacht die helaas niets van zijn actualiteitswaarde heeft verloren. Jibbe Willems en Lucas Wiegerink grijpen Erasmus’ vooruitziende woorden aan voor een eigentijdse ode aan vrede en verdraagzaamheid. In de muziek van Lucas Wiegerink zijn de invloeden te horen van oude muziek en wereldmuziek. Hun theaterconcert De Klacht van de Vrede is een werk voor stem, gemengd koor, orgel en viool. De rol van de Vredesgodin wordt bekleed door actrice Anna Schoen. Zij wordt bijgestaan door Capella Brabant onder leiding van Marc Versteeg, organist Arno van Wijk en violist Pieter van Loenen. Regisseur Saskia Bonarius (o.m. Opera Zuid) creëert speciaal voor deze gelegenheid een toepasselijke mise-en-scène. Voor de juiste duiding geeft Erasmus-kenner John Tholen voorafgaand aan iedere voorstelling een lezing over Erasmus’ visionaire werk.

Bekijk hieronder op vrijdag 28 oktober de livestream.

Bergkerkconcert 30 september 2022 Grote Orgelmis van Bach door Maurits Bunt m.m.v. vocaal ensemble en viola da gamba.

Maurits Bunt (*1997) is organist, klavecinist, kerkmusicus en beiaardier. Hij studeerde orgel bij de Sietze de Vries, Bas de Vroome en Aart Bergwerff, improvisatie bij Hayo Boerema en kerkmuziek bij Hanna Rijken en Arie Hoek aan het Codarts Conservatorium Rotterdam. De masterstudies orgel bij Ton Koopman (oude muziekliteratuur), Hayo Boerema (improvisatie) en beiaard bij Frans Haagen en Christiaan Winter sloot hij beide cum laude af. Maurits is werkzaam als stadsbeiaardier van Groningen, waar hij de Hemonybeiaard van de Martinitoren bespeelt, en als beiaardier van Epe. Hij is kerkmusicus van de Evangelisch Lutherse Kerk in Apeldoorn en programmeur van de serie Bergkerkconcerten in Deventer. Als orgel-, klavecimbel en beiaarddocent is hij verbonden aan de Muziekschool Barneveld en geeft hij privélessen. Verder is hij actief als concertorganist en continuspeler en is hij verbonden aan het Geistliches Consort dat zich richt op het uitvoeren van oude muziek. Tijdens dit concert zullen delen van de Grote Orgelmis van J.S. Bach voor orgel en vocaal ensemble ten gehore worden gebracht, alsmede stukken uit cantate BWV 150. Verder zullen er een aantal ‘canonische Veränderungen’ op ‘Vom Himmel hoch da komm ich her’  (BWV 769) worden uitgevoerd op orgel en viola da gamba. Als voorprogramma speelt stadsbeiaardier Bauke Reitsma composities van J. S. Bach tijdens zijn wekelijkse bespeling op de beiaard van de Lebuïnustoren vanaf 12.30 uur. Er klinken onder meer het Praeludium en Fuga in Es-dur BWV 876 uit das Wohltemperierte Klavier II, de Sinfonia uit Cantate 150 en een bewerking van Vom Himmel hoch, da komm’ ich her, waarmee het carillon aansluit bij het programma van het Bergkerkconcert.

Bekijk hieronder op vrijdag 30 september de livestream.

Bergkerkconcert 24 juni 2022 Soefi-muziek met derwisjdans door Sinan Arat Trio.

Sinan Arat is een neyspeler en zanger. Hij is geboren in Turkije waar hij heeft gestudeerd aan het klassieke Ottomaanse muziek conservatorium. Hij heeft zijn meestergraad gehaald aan de Hogeschool Codarts in Rotterdam onder leiding van de legendarische bansuri-maestro Pandit Hariprasad Chaurasia en ney-meester Kudsi Erguner. Een diepgaande reflectie op de oorspronkelijke Anatolische volksmuziek, de Ottomaanse en Indiase klassieke muziek, maar ook op meer recente, experimentele muziekvormen en cross-over muziekstijlen hebben zijn meesterschap gevormd. Sinan gelooft dat muziek een onzichtbare brug vormt van adem, waardoor wij allen met elkaar verbonden zijn. Binnen die authentieke dimensie kunnen wij een levenswijze vol liefde creëren. Naast zijn Soefi muziekoptredens verzorgt hij ook soundtracks voor film- theater- en documentaires. Op televisie was hij o.a. te gast bij Vrije Geluiden, NBE Nieuwjaarconcerten, Podium Witteman en De Wereld draait door. Het concert wordt ondersteund door Wereldlokaal Deventer.

Bekijk hieronder op vrijdag 24 juni de livestream.

Bergkerkconcert vrijdag 29 april om 20.00 uur | Hera Vrouwenkoor

Vrouwenkamerkoor Hera o.l.v. Raghna Wissink, in samenwerking met Emma Berentsen, Hans Tijssen en Gerrit Schaafsma
Onder de noemer Bespiegeling geeft Vrouwenkamerkoor Hera dit voorjaar een unieke concertreeks in het oosten van Nederland. Een concertreeks waarin ruimte is voor prachtige muziek en voor ontmoeting, bezinning en bespiegeling. Reflecterend op de bijzondere en soms bijzonder eenzame coronaperiode en passend bij de ingetogen sfeer van de passietijd.

Het programma bestaat uit koormuziek van Scandinavische, Nederlandse en Vlaamse componisten, ondersteund door teksten die Gerrit Schaafsma schreef tijdens de coronalockdown van 2020-2021. Hans Tijssen verzorgt op zijn beurt de verbindende compositie tussen tekst en muziek, terwijl theatermaakster Emma Berentsen het concept ‘ontmoeten’ en het regie-advies voor haar rekening neemt. De 15 geschoolde zangeressen van Hera zijn, onder leiding van dirigent en artistiek leider Raghna Wissink, verantwoordelijk voor de vocale en muzikale kwaliteit van deze bijzondere reeks optredens.

Het is weer mogelijk om dit concert live bij te wonen. U kunt kaarten reserveren via bergkerk@eventsdeventer.nl, kaarten kosten € 10 per stuk, houders van een CJP en jongeren tot 27 jaar betalen € 5. De livestream is gratis te bekijken maar als u ons financieel wilt steunen wordt dat uiteraard zeer op prijs gesteld.

Bekijk hieronder op vrijdag 29 april de livestream.

Bergkerkconcert vrijdag 25 maart om 20.00 uur | Cemil Qocgiri Quartet

Cemil Qocgiri, tenbûr en zang, Emrah Oğuztürk, duduk, Kadir Doğan, percussie en Markus Wach, contrabas
Cemil die in Duitsland woont maakt deel uit van een Koerdisch-Alevitische (Qizilbas) familie uit Noord-Dersim in Turkije. Hij put zijn inspiratie uit de overvloedige rijkdom van de traditionele alevitische muziekcultuur en voegt hieraan een reeks meer eigentijdse geluiden toe waarmee hij een muzikale verbinding creëert tussen traditie en moderniteit. Cemil Qocgiri laat zijn publiek met hem een wereld betreden die daardoor zowel vreemd als vertrouwd is. Hij bracht tot nu toe 3 CD’s uit. Hij werkte samen met bekende muzikanten als Aynur, Kayhan Kalhor Mihail Aslan, de NDR Big Band en het Nedertlands Blazers Ensemble. Cemil is naast muzikant ook filmmaker.
Dit concert wordt mede ondersteund door Wereldlokaal Deventer.
Het is weer mogelijk om dit concert live bij te wonen. U kunt kaarten reserveren via bergkerk@eventsdeventer.nl, kaarten kosten € 10 per stuk, houders van een CJP en jongeren tot 27 jaar betalen € 5. Toegang is alleen mogelijk met een geldig coronatoegangsbewijs. De livestream is gratis te bekijken maar als u ons financieel wilt steunen wordt dat uiteraard zeer op prijs gesteld.

Bekijk hieronder op vrijdag 25 maart de livestream.

Bergkerkconcert vrijdag 25 februari om 20.00 uur | Hayo Boerema en Gijsbert Westland

Hayo Boerema werd geboren in 1972 in Groningen. Aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag studeerde hij orgel bij Johann Th. Lemckert, kerkmuziek bij Marijke van Klaver en improvisatie bij Jos van der Kooy. Aan het Rotterdams Conservatorium studeerde hij koordirectie bij Barend Schuurman. Verdere improvisatielessen volgde hij bij Jos van der Kooy en in Parijs bij Naji Hakim. Bij Ben van Oosten specialiseerde hij zich in het frans-symphonische repertoire. Sinds december 2005 is hij organist van de Grote of St. Laurenskerk te Rotterdam en sinds 2010 is hij verbonden aan Codarts Hogeschool voor muziek in Rotterdam als docent improvisatie.
Gijsbert Westland, geboren in 1988, heeft Engels en cognitieve taalkunde gestudeerd aan de universiteiten van Leiden, Utrecht en Florida (VS). Hij is werkzaam als docent Engels aan de Hogeschool Rotterdam. Als koorzanger nam hij deel aan diverse projectkoren onder leiding van dirigenten als Wiecher Mandemaker, Peter Dijkstra en Daniël Reuss. Momenteel studeert hij hoofdvak zang bij Harry van Berne aan ArteZ Hogeschool voor Kunst in Zwolle.
Het is weer mogelijk om dit concert live bij te wonen. U kunt kaarten reserveren via bergkerk@eventsdeventer.nl, kaarten kosten € 10 per stuk, houders van een CJP en jongeren tot 27 jaar betalen € 5. Toegang is alleen mogelijk met een geldig coronatoegangsbewijs. De livestream is gratis te bekijken maar als u ons financieel wilt steunen wordt dat uiteraard zeer op prijs gesteld.

Bekijk hieronder op vrijdag 25 februari de livestream.

Livestream: vrijdag 21 januari om 20.00 uur | Odée Mertzweiller en Nina Spinosi

Het eerste concert van dit jaar vindt plaats op 21 januari a.s. om 20.00 uur en zal worden verzorgd door Odée Mertzweiller, gitaar en Nina Spinosi, sopraan.
Odée Mertzweiller en Nina Spinosi ontmoeten elkaar tijdens hun studie aan het Amsterdams Conservatorium. Geïnspireerd door hun klassieke opleiding en hun brede interesse in – en voorliefde voor andere soorten kunst is het duo voortdurend op zoek naar vernieuwing van de muzikale uitvoeringspraktijk. Met als doel het creëren van een pittoresk en origineel gitaar- en stemprogramma herscheppen Odée en Nina daartoe ook de muziek van anderen met hun persoonlijke arrangementen. In dit concert zullen zij werken ten gehore brengen van Bach, Vivaldi, Bellini, Manjon, Villa-Lobos en Obradors, gedeeltelijk ook door henzelf bewerkt.

Bekijk hieronder op vrijdag 21 januari de livestream.

Livestream: vrijdag 22 oktober om 20.00 uur | West Side Trio

Het West Side Trio is een strijktrio dat uniek is in zijn soort vanwege de bijzondere ‘cross-overs’ die zij maken tussen de traditionele strijkersmuziek en de hedendaagse elektronische muziek. Het concert is zowel live bij te wonen in de Bergkerk als online te volgen via een livestream. Vera van der Bie (viool, zang), Rani Kumar (viool, zang) en Annie Tangberg (cello, zang) hebben elkaar ontmoet in het Dutch Metropole Orchestra. Zij volgden allen een klassieke opleiding, maar hebben daarnaast ook veel ervaring opgedaan met jazz en popmuziek en zijn voortdurend op zoek naar nieuwe geluiden en verbreding van hun muzikale horizon.
In de Bergkerk speelde het West Side Trio eigen composities van hun volgende album ‘Alternate Realities’, dat begin volgend jaar zal worden opgenomen. Het gaat over verschillende lagen van realiteit die je kan ervaren, zoals wanneer je opeens middenin een wereldwijde pandemie zit. Verder speelt het trio hun versie van de muziek van Kraftwerk, een Duitse elektropop-band uit de jaren ‘70. Zij beschrijven een wereld van techniek en computers die inmiddels werkelijk onze realiteit is geworden.

Bekijk de livestream hieronder terug

Livestream: vrijdag 24 september om 20.00 uur | Farid Dorafshan & Mehdi Golshanzadeh

Het achtste concert in de serie Bergkerkconcerten op 24 september a.s. om 20.00 uur in de Bergkerk te Deventer zal worden verzorgd door de uit Perzië afkomstige Farid Dorafshan en Mehdi Golshanzadeh, die samen het duo Nawa vormen. Het concert is zowel live bij te wonen in de Bergkerk als online te zien via een livestream. Farid Dorafshan is een klassiek geschoold zanger, hij studeerde in 1994 af aan het Conservatorium van Teheran en woont al meer dan twintig jaar in Nederland. Hij heeft een aantal jaren zanglessen gegeven in het Muziekhuis in Deventer en verzorgde ook al vele concerten. Mehdi Golshanzadeh is een muzikant in hart en nieren, al meer dan 25 jaar actief in de muziek, hij zingt en speelt op authentieke Oosterse instrumenten, waaronder de tandoor, daf en setar. Hij is tevens actief als muziekdocent en musicus in een Iraans ensemble en dirigent van een kerkkoor in Apeldoorn.

Bekijk de livestream hieronder terug

Livestream: vrijdag 27 augustus om 20.00 uur | Sander van den Houten & Ab Weegenaar

Het zevende concert in de serie Bergkerkconcerten op 27 augustus a.s. om 20.00 uur in de Bergkerk te Deventer zal worden verzorgd door Sander van den Houten, orgel en Ab Weegenaar, fagot. Het concert is zowel live bij te wonen in de Bergkerk als online te zien via een livestream. Sander van den Houten is organist van de Evangelisch Lutherse Kerk in Den Haag en bespeelt daar het beroemde Bätz-orgel uit 1762. Tevens is hij tweede organist van de Bovenkerk in Kampen en als titulair-organist verbonden aan de Burgwalkerk en de Broederenkerk aldaar. Hij studeerde onder anderen bij Bas de Vroome, Aart Bergwerff en Theo Jellema. Ab Weegenaar is fagottist en stadsorganist van Kampen, en tevens eerste organist van de Bovenkerk. Hij studeerde bij Wim van Beek en Kees van Eersel en had vaste aanstellingen als fagottist bij het Noord-Nederlands Orkest, het Residentieorkest en het Gelders Orkest. Ook is hij als koorleider actief bij een aantal koren en het Bach-ensemble van de stichting Burgwal en is hij fagotdocent bij het centrum voor kunsteducatie ‘Quintus’ in Kampen. Sander en Ab brengen een gevarieerd en gemêleerd programma met werken van Sweelinck, Bruhns, Bach, Galliard, Senaillé, Gárdony, Staeps, Kee en Fucik.

Bekijk de livestream hieronder terug

Livestream: 30 juli 2021 | aanvang 20.00 uur | Karwan Hamid Halaq (Oosterse blaasinstrumenten)

Het zesde concert in de serie Bergkerkconcerten op 30 juli a.s. om 20.00 uur in de Bergkerk te Deventer zal worden verzorgd door Karwan Hamid Halaq, oorspronkelijk afkomstig uit Koerdistan. Hij bespeelt een aantal traditionele oosterse blaasinstrumenten en is daarnaast ook zanger. In zijn geboorteland leerde hij van zijn opa om te spelen op de balaban, en hij heeft zich daarna verder gespecialiseerd in het bespelen van allerlei andere soorten populaire oosterse blaasinstrumenten, waaronder de duduk en de ney. Karwan Hamad Halaq wordt bij dit concert vergezeld door Lex Pantelic, gitaar en tanboor en Ali Asghar Barani, percussie. Lees meer…

Bekijk de livestream hieronder (vrijdag 30 juli, aanvang 20.00 uur)

Livestream: 28 mei 2021 | aanvang 20.00 uur | Gerwin Hoekstra (orgel) en Elizabeth Kooy (sopraan)

Gerwin Hoekstra is hoofdorganist van de Grote – of Sint Jacobijnerkerk in Leeuwarden, en wordt bij dit concert begeleid door de sopraan Elizabeth Kooy. Het programma is opgebouwd rond het, in 2016 door Daan Manneke gecomponeerde stuk ‘Le Bouquet’. Daan Manneke wordt ook wel genoemd ‘De Kapelmeester van de ruimte’. Manneke vat de ruimte op als een religieus symbool en heft in zijn composities bewust de grens op tussen religieuze en wereldlijke muziek. Ook heeft hij een sterke hang naar muziek uit het verleden. Lees meer…

Bekijk de livestream hieronder (vrijdag 28 mei, aanvang 20.00 uur)

Livestream: 23 april 2021 | aanvang 20.00 uur | Il Canto di Rame

Il Canto di Rame verzorgd op vrijdagavond 23 april in de Deventer Bergkerk het derde concert in de serie Bergkerkconcerten. Het duo bestaat Elske te Lindert (sopraan) en Liga Vilmane (orgel).Il Canto di Rame is een ensemble dat constant op zoek is naar de mogelijkheden van haar ongebruikelijke bezetting. Nooit denken de musici in beperkingen, altijd in kansen. Dat levert een breed repertoire op, van heel oude muziek, tot nieuwe stukken die speciaal voor hen geschreven zijn. Lees meer…

Bekijk de livestream hieronder (vrijdag 23 maart, aanvang 20.00 uur)

Livestream: 19 maart 2021 | aanvang 20.00 uur | Mehmet Polat (ud) en Daniel van Huffelen (contrabas)

Kijk hier de livestream van 19 maart 2021 terug: Mehmet Polat (ud) en Daniel van Huffelen (contrabas)

Livestream terugkijken: 26 februari 2021 | Maurits Bunt (orgel en clavecimbel), Lisa Bunt (sopraan) en Harald Bunt (viola da gamba)

Kijk hieronder de livestream van het Bergkerkconcert van vrijdag 26 februari terug:
Maurits Bunt (orgel en clavecimbel), Lisa Bunt (sopraan) en Harald Bunt (viola da gamba)