Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Janneke van der Putten – Cycles : overtones and glottis attack

21 juli 2023 @ 20:00 21:00

Entree € 10,00/5,00 / Klik hier voor kaartverkoop

Tijdens de overzichtstentoonstelling OUT side IN side OUT van beeldend kunstenaar Linda Molenaar vinden vele bijbehorende performances plaats, verspreid over de tentoonstellingsperiode in de Bergkerk. Daarnaast organiseert De Perifeer deze extra performance van vocalist Janneke van der Putten, die ons in de tentoonstelling meeneemt in een sonische ontdekkingstocht van de akoestische eigenschappen van de Bergkerk.

Op een intuïtieve en fysieke manier verkent Janneke van der Putten haar stem als klanktextuur. Ze heeft zich gespecialiseerd in uitgebreide vocale technieken, waarbij twee of meer geluiden tegelijkertijd worden geproduceerd: grondtonen, harmonieën, interferenties – zoals glottis attacks – en ruimtelijke reflecties. Van der Putten gebruikt architectuur als natuurlijke geluidsversterker en als trigger voor echo’s of andere geluidseffecten. In haar site-specific performances gebruikt ze extreme vocale technieken en akoestiek om zich te verhouden tot het hier en nu. Dwalend in de ruimte laat ze het geluid bewegen en genereert zo een dynamische luisterervaring. Haar ritmische en conceptuele benadering van zingen is geïnspireerd door de cycli van de adem, het lichaam en de aarde. Haar optreden in de Bergkerk wordt uitgevoerd zonder elektrische versterking. Zo richt ze zich op de verkenning van de ruimte zelf: hoe die klinkt, of die verlicht is of niet, en waar het publiek zich bevindt.

Janneke van der Putten is vocalist en beeldend kunstenaar. Haar stem is haar belangrijkste instrument. Momenteel werkt ze als performer en research associate bij Budhaditya Chattopadhyay (IN) als onderdeel van de tentoonstelling Terra Libera, die in september te zien is in Rijksmuseum Twenthe, Enschede. Haar solodebuutalbum ‘JNNK’ verschijnt op 21 juni dit jaar. Janneke is autodidact in verschillende uitgebreide vocale technieken en studeerde klassieke Noord-Indiase Dhrupad-zang bij Amelia Cuni en Marianne Svašek (Berlijn & Rotterdam, 2009 – 2014). Ze voltooide haar MMus in Artistic Research, Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten & Koninklijk Conservatorium (Den Haag, 2013) en haar BDes in TXT (Textiel), Gerrit Rietveld Academie (Amsterdam, 2009).


LET OP: Heb je niet genoeg geld voor tickets van €10? Dan koop je discount tickets voor €5. Lees hier meer over de voorwaarden.

   21 juli 2023
   Deur open: 19:30 uur
   Aanvang: 20:00 uur
   Bergkerk
   Entree: €10 (of €5 als je weinig geld hebt)

Entree € 10,00/5,00 / Klik hier voor kaartverkoop