Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.
Evenementenreeks Evenementenreeks: Matthaus Passion o.l.v. Klaas Stok

Matthaus Passion o.l.v. Klaas Stok

06 april 2023 @ 18:45 22:30

Solisten uitvoering 2023

Anders Dahlin – Evangelist, Florian Just – Christus, Griet De Geyter – Sopraan, Esther Kuiper – Alt, Robert Getchell – Tenor, Marc Pantus – Bas.
anders-just 2023
Anders Dahlin | Evangelist
Anders Dahlin zingt regelmatig de partij van de Evangelist in de Passionen van Bach, zoals in 2018 in de Matthäus Passion in de Bergkerk in Deventer. In 2019 zong hij in de Matthäus Passion met Holland Baroque o.l.v. Reinbert de Leeuw. Hij genoot zijn conservatoriumopleiding in zijn geboorteland Zweden en vervolgde deze in Denemarken. Hij maakte zijn operadebuut in 1998 bij de Nationale Opera van Noorwegen, in The Glass Menagerie van componist Antonio Bilbalo.

Dahlin zong in verschillende operatheaters zoals in Stockholm, Kiel, Lyon en Bilbao. Hij werkte met dirigenten als Christophe Rousses, Sir John Eliot Gardiner, William Christie, Phillipe Herreweghe en René Jacobs. In 2014 ontving hij de prestigieuze Jussi Björling Prijs. In 2018/2019 zong Dahlin in Trondheim en Stockholm in het Weinachtsoratorium. In de afgelopen jaren legde hij zich toe op de vertolking van repertoire uit de vroege Franse Barok.

Florian Just | Christus
Florian Just (bariton) is een veelgevraagd solist in onder meer Bach’s Weihnachtsoratorium (Staatskapelle Dresden, Concertgebouw Kamerorkest), de Matthäus- en Johannespassie (Nederlandse Bachvereniging, Gelders Orkest, Noord Nederlands Orkest) Mahlers orkestliederen (De Philharmonie, Ebony Ensemble) en Carl Orff’s Carmina Burana. Zijn repertoire wordt gevormd door onder andere de rollen van Pelléas in Debussy’s Pelléas et Mélisande (Nationale Reisopera – RAP/ Opera Transparant), Dulcamara in Donizetti’s L’elisir d’amore en Enrico uit Haydn’s L’isola disabitata (Grachtenfestival). Sinds een aantal jaar is hij vaste gast bij Holland Opera.

Just begon zijn zangopleiding als lid van het Dresdner Kreuzchor waar hij als jongenssopraan al soleerde in Die Zauberflöte van Mozart bij de Semperoper Dresden en bij de Staatsoper van Berlijn. Later studeerde hij aan het Conservatorium van Amsterdam en aan het Conservatoire de Metz in de Opera- en Liedklas van Udo Reinemann.

Naast de titelrollen uit L´Orfeo van Monteverdi en Dido & Aeneas, zong hij in tal van nieuwe hedendaagse operaproducties. Daarnaast werkt hij internationaal op het gebied van modern muziektheater. Hij was te horen in Lucia Ronchetti’s nieuwe opera Der Sonne entgegen (Opernhaus Gelsenkirchen), zong Xenakis’ Oresteïa en Il Servo in Sciarrinos Luci mie traditrici (Teatro San Martin te Buenos Aires en Teatro Argentino in La Plata) en vertolkte de hoofdrol in de wereldpremière van Morton Subotniks Jacobs Room op het Bregenzer Festspiele. Grote indruk maakte hij in Xenakis’ Aïs in het Teatro Colon / Buenos Aires (Philharmonic Orchestra Buenos Aires) en tijdens de Zaterdagmatinee van het Concertgebouw Amsterdam in Bergs Wozzeck (Handwerksbursche) en Strauss’ Elektra (Pfleger des Orest). In 2022 vertolkt hij bij de Nederlandse Reisopera de rol van Micha in de Nederlandstalige versie van Smetanas Prodaná Nevèsta.

Hij won verschillende prijzen op internationale concoursen, zoals de persprijs, de Vriendenkrans van het Concertgebouw Amsterdam en de Schubert-Prijs van het internationale concours Schubert und die Musik der Moderne in Graz, Oostenrijk. www.florianjust.com

sopralttenorbas23Griet De Geyter | Sopraan
De Belgische sopraan Griet De Geyter heeft haar hart verpand aan de vocale barokmuziek. Haar meest dierbare projecten zijn een video-opname van Bachs Mattheuspassie met de Nederlandse Bachvereniging voor www.allofbach.com, de operaproductie Dido & Acis met The Ministry of Operatic Affairs en projecten met il Gardellino, Collegium Vocale Gent, De Nederlandse Bachvereniging, Collegium Marianum, Le Poème Harmonique en BachPlus.

Als solist is De Geyter thuis in alle grote werken uit het oratorium- en orkestrepertoire: passies en cantates van Bach, missen van Mozart, symfoniën van Mahler, Händels Messiah, Solveig in Griegs Peer Gynt, en de grote werken van Mendelssohn, Pergolesi, Boccherini, Vivaldi en Fauré. Met haar broer, klarinettist Rik De Geyter, en pianist Nicolas Callot maakte ze als het trio MELEAS in 2017 een video-opname van Mahlers Das Himmlische Leben, met als volgend project een Schubertiade op historische instrumenten. Haar samenwerking met het klavierduo Zeitspiel (Nicolas Callot en Bart Rodyns) resulteerde eind 2019 in een live-opname van Clara’s heart, een concertprogramma rond Clara Schumann, digitaal uitgebracht bij Warner Classics/Klara.

Na haar masterdiploma’s zang en blokfluit aan het Lemmensinstituut in Leuven startte De Geyter aan de Nederlandse Opera Academie. In 2007 studeerde ze magna cum laude af aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag, waar ze ook de Ruim Baan Voor Talent-prijs ontving om verder te studeren bij Jard van Nes en Margreet Honig. Ze volgde liedmasterclasses bij onder andere Jozef De Beenhouwer, Rudolf Jansen, Christian Gerhaher, Udo Reinemann, Petteri Salomaa en Françoise Pollet. www.grietdegeyter.be

Esther Kuiper | Alt
Met haar warme geluid en brede muzikaliteit voelt mezzosopraan Esther Kuiper zich thuis in zowel opera, oratorio en liedrepertoire met verschillende stijlperioden; van barok tot hedendaags. Haar uitgebreide concertrepertoire omvat onder andere de Matthäus Passion, de  Johannes Passion en het Weihnachtsoratorium van Bach (o.a. met het Concertgebouw Kamerorkest, Gelders Orkest en Residentie Orkest), het Requiem van Mozart, het Requiem van Verdi, Rossini’s Petite Messe Solenelle en Stabat Mater. Zij was finaliste in de Nicola Martinucci Competition in Lucca, Italië (2019), finalist, laureaat van het 50ste Internationaal Vocalisten Concours in Den Bosch (2014) en van de Dutch Classical Talent Award (2017). Ze won de eerste prijs bij Concours Kasteel Doorwerth (2013), ontving de Klaas Dijkstra Award op het Peter de Grote Festival in Groningen (2012) en de Publieksprijs bij het Presentatie Concert van de Stichting Nederlandse Vocalisten Presentatie (2011).

Esther Kuiper studeerde aan het Conservatorium van Amsterdam. Kort na het behalen van haar master in jazz nam ze privélessen bij Marion van den Akker en legde ze zich op toe op klassiek repertoire. Hoogtepunten zijn de rol van Waltraute in Wagner’s Die Walküre (Zaterdagmatinee 2019 o.l.v. Jaap van Zweden), Mrs. Segstrom in Sondheim’s A Little Night Music bij De Nederlandse Reisopera (2019), Dritte Dame in Mozart’s Die Zauberflöte bij La Monnaie (Brussel, 2018), Verdi’s Requiem met het NedPho (2018), La Contessa di Ceprano in Verdi’s Rigoletto bij De Nationale Opera (2017) en Youngest Daughter in Trauernacht – een voorstelling van Katie Mitchell en Raphael Pichon met muziek van J.S. Bach (Aix-en-Provence Festival productie, Philharmonie de Paris, 2015). www.estherkuiper.com

Robert M. Getchell | Tenor
In Europa is Robert Getchell een veelgevraagd solist die optreedt met een groot aantal ensembles waaronder L’Orchestre des Champs-Elysées (Philippe Herreweghe), Les Talens Lyriques, Il Fondamento, Concerto Köln, Les Folies Françoises, La Stagione Frankfurt, The Nederlandse Bachvereniging, Al Ayre Español, Le Concert des Nations (Jordi Savall) en Il Fondamento. Hij speelde de rol van La Furie in Lully’s Isis (met Hugo Reyne), Astolphe in Lully’s Roland, Mercure in Lully’s Persée, The Chamberlin in Purcell’s The Fairy Queen, Eurimaco in Monteverdi’s Il ritorno d’Ulisse en de titelrol in Le Claire’s Scylla et Glaucus met Christophe Rousset.

Robert M. Getchell begon met zingen aan de Universiteit van Massachusetts/Amherst waar hij Franse en Spaanse literatuur studeerde. Daarna verhuisde hij naar Frankrijk om Franse barokmuziek te studeren aan het Centre de Musique Baroque de Versailles. Hij vervolgde zijn studie bij Margreet Honig aan het conservatorium in Amsterdam. Hier specialiseerde hij zich bij Howard Crook in oude muziekinterpretatie.

In Amerika zingt hij regelmatig met L’Opéra Lafayette onder leiding van dirigent Ryan Brown waar hij de rollen vertolkt van onder andere Hyppolyte in Rameau’s Hyppolyte et Aricie, Polinice in Sacchini’s Oedipe a Colone en Renaud in Lully’s Armide. Ook vertolkte hij de rol van Gomatz en Le Podestat in Mozart’s Short Cuts; een geënsceneerde opera van Jérôme Deschamps en Macha Makeïf, onder leiding van L. Equilbey. www.robertgetchell.com

Marc Pantus | Bas
Marc Pantus is een veelzijdige artiest die als zanger en regisseur diverse concerten en uiteenlopende producties op zijn naam heeft staan. Na zijn opleiding als beeldend kunstenaar studeerde hij zang in Utrecht, Den Haag en Chicago. Hij trad op met diverse gerenommeerde ensembles zoals het Rotterdams Philharmonisch Orkest, de Nederlandse Bachvereniging, het Asko|Schönberg-ensemble, the Royal Philharmonic Orchestra, acteurscollectief Wunderbaum en cross-over dansgezelschap ISH. In het najaar van 2016 trad Pantus op in de VS als bas-solist in de Matthäus Passion met The California Bach Society onder leiding van Paul Flight. In mei 2017 zong hij bij de Nationale Opera in de familievoorstelling Hondehartje.

Met zijn eigen operagezelschap I Piccoli Holandesi regisseerde en zong hij een aantal succesvolle komische barokopera’s, waaronder twee aan Don Quichot en Sancho Panza gewijde collage-opera’s.
Voor de Magische Muziekfabriek en de Radio Kamer Philharmonie zong en regisseerde hij de opera El retablo de Maese Pedro van Manuel de Falla. Voor vocaal ensemble Frommermann maakte hij onder andere FrommerFranz, een ode aan Schubert. Ook regisseerde hij een bewerking van Franz Schuberts Winterreise voor het Coco Collectief. Met pianist Rudolf Jansen voerde hij in 2015/2016 de drie grote liedcycli van Franz Schubert uit.

Pantus werkte mee aan een aantal cd’s, waaronder een opname van Bachs Matthäuspassion onder leiding van Jos Vermunt in de spraakmakende Nederlandse hertaling van Jan Rot. In december 2013 verscheen zijn eerste solo-cd met liederen van Nederlandse componisten op tekst van Heinrich Heine; begeleiding door pianist Rudolf Jansen; Arnon Grunberg leest voor uit de memoires van Heine.
In 2019 zong hij in Pierre le Grand, le Tsar Demasque onder leiding van Frédérique Chauvet. Pantus ging in 2021 gesprek met Klaas Stok over de aria Mache dich, mein Herze. www.marcpantus.nl

Gegevens

Datum:
06 april 2023
Tijd:
18:45 – 22:30
Serie:
Site:
www.matthauspassiondeventer.nl

Organisator

Stichting Matthaus Passion Bergkerk Deventer
E-mail
matthausbergkerk@gmail.com
Site
Bekijk de site van Organisator