Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

“Geen dag zonder Bach” – orgelconcert door Jan Kleinbussink

28 juli 2023 @ 20:00 21:00


Op de avond van 28 juli 1750 overleed Johann Sebastian Bach. Vraag mensen naar hun favoriete componist, naar de grootste musicus aller tijden, degene die hen door zijn werken het meest ontroert en heeft gegeven, en de kans is groot dat de naam van Johann Sebastian Bach wordt genoemd. Bach’s muziek wordt als geniaal, monumentaal en volmaakt beschouwd en is naast complex en diepzinnig ook troostend en verblijdend in menselijke eenvoud, verwondering en emotie.

In een speciaal concert als eerbetoon aan Bach willen we stilstaan bij zijn sterfdag. Op vrijdag 28 juli aanstaande speelt Jan Kleinbussink een speciaal orgelconcert in de Bergkerk met werken van Johann Sebastian als eerbetoon aan deze grote meester.

Afgestemd op de mogelijkheden van het Holtgräve-orgel klinkt een bescheiden keuze uit het omvangrijke orgeloeuvre van Bach, met zowel aandacht voor één van zijn vroegste werken, de partita BWV 767, O Gott du frommer Gott, geschreven door een nog geen twintig jaar jonge organist, alsmede enkele orgelwerken herzien in zijn laatste levensjaren uit de verzameling Leipziger Choräle. Daarnaast staan de grote Preludia en Fuga’s BWV. 545 en 547 geprogrammeerd. In het hartje van de zomer klinkt ook Bach’s Pastorale, BWV 590. Het programma wordt besloten met de koraalbewerking ‘Vor deinen Thron tret ich hiermit’, mogelijk Bach’s laatste orgelwerk.

Jan Kleinbussink, voormalig kantor-organist aan de Grote of Lebuinuskerk hier in de stad, was tevens vele jaren Hoofd Oude Muziek, Orgel en Kerkmuziek aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Daarnaast begeleidde hij promovendi bij hun promotieonderzoek over uiteenlopende onderwerpen op het gebied van renaissance- en barokmuziek. Zijn werkzaamheden omvatten orgel- en klavecimbelconcerten, muziekcolleges en workshops in Nederland en daarbuiten.

ENTREE GRATIS – UW GIFT WORDT ZÉÉR GEWAARDEERD!