Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Expositie Hans Klein Hofmeijer – “The Blue Drawings.”

30 december 2022 @ 11:00 29 januari 2023 @ 17:00

Van 30 december 2022 t/m 29 januari 2023 zal de tentoonstelling “The Blue Drawings” plaatsvinden in de prachtige, monumentale Bergkerk in het centrum van Deventer.

Tijdens de tentoonstelling zal op zondag 8 januari om 14.00 uur in deze bijzondere setting tevens een nieuwe publicatie betreffende The Blue Drawings feestelijk ten doop worden gehouden.

Nadat zijn vorige omvangrijke uitgave ‘Artefact’ nr. 953 – Gapingen van mijn geest in 2018  in het De Pont Museum te Tilburg het levenslicht zag, ontstond het plan de series blauwe tekeningen uit 2019-2021 samen  te brengen in een tentoonstelling en een publicatie. Het laatgotische karakter van de Bergkerk in Deventer tilt het werk  van Klein Hofmeijer verder op en blijkt  een unieke contemplatieve omgeving die het aanschouwen van de tekeningen verrijkt en meer dan aangenaam maakt.

Vanaf 2001 vervaardigt Hans Klein Hofmeijer kunstwerken waarin hij, naast andere kleuren, blauw specifiek verwerkt. In de loop der jaren verdwijnt en verschijnt het coloriet meermaals om dan in de  periode 2019-2021 een hoofdrol te gaan vertolken. De kunstenaar maakt in deze jaren, in afzondering aan de rand van het land – in Zeeland – uitsluitend in de kleur blauw, in totaal 21 werken op papier in vier onderscheidende series. Hij noemt deze tekeningen – in gemengde technieken én inkt op papier – toepasselijk The Blue Drawings.
Al deze werken op papier zijn bijeen gebracht in een weloverwogen presentatie waarin ook door middel van sfeerbeelden op groot formaat een indruk voelbaar is van de ontstaanslocatie. In de uitgave The Blue Drawings worden de sequenties “Overeind  gehouden denken”, “Aan de rafelranden van mijn denken”, “Artist ’s Trees” én “Wit bloedend blauw”, afgedrukt en toegelicht. De auteurs Annelies Vanbelle [ be ] en RickVercauteren [ nl ] gaan in twee sterk beschouwende en elkaar inhoudelijk aanvullende artikelen nader in op de filosofische, kunsthistorische en spirituele aspecten van het  mysterieuze coloriet blauw in het oeuvre van Hans Klein Hofmeijer. Blauw, zo betogen zij separaat op treffende,  analytische wijze, dient niet louter als coloriet te worden opgevat. Blauw fungeert in de expressief ogende, gelaagde  werken van Hans Klein Hofmeijer tevens als attitude, bron, denk-materiaal, energie, inkt, mensbeeld, schrijfmateriaal,  symbool en zinnebeeld.

In de bijzonder fraaie uitgave– die 41 bij 31 centimeter meet en 54 pagina’s telt – zijn ook vijf foto’s in zwartwit én tweeënveertig grote en kleinere kleurenafbeeldingen van de kunst van Klein Hofmeijer opgenomen. Vormgever Mark van den Eijnden uit Nederweert heeft een waarlijk schitterend omslag ontworpen. De rafelige randen van het zware handgeschepte papier, Zaansch Bord geheten, lopen subtiel synchroon met de artistiek gevoelvol uitgebeelde rafelranden in het denken van de immer gedreven kunstenaar.
De realisatie van de ongemeen rijke publicatie is mede tot stand gekomen door genereuze, financiële gestes van particulieren die anoniem wensen te blijven. De publicatie is uitgegeven door Hans Klein Hofmeijer en wordt gedistribueerd door Motta Art  Books in Eindhoven (isbn 978-90-8128-900-9) en is te bestellen via: www.kleinhofmeijer.nl en www.mottakunstboeken.nl

Gegevens

Begin:
30 december 2022 @ 11:00
Einde:
29 januari 2023 @ 17:00
Kosten:
Gratis
Site:
bergkerkdeventer.nl

Organisator

Events dEVENTer | Deventer op Stelten
Telefoon
0570745030
E-mail
info@eventsdeventer.nl
Site
Bekijk de site van Organisator
Bergkerkplein 1, 7411 EN Deventer
Deventer, Netherlands
+ Google Maps