Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Runes of Resilience – Umbra Ensemble

12 maart 2023 @ 15:00 16:00

De concerten van 8 en 9 oktober 2021 (Deventer en Rotterdam) waren een enorm succes: Integrale uitzending van het Rotterdamse concert op NPO Radio 4 en zeer enthousiaste reacties van het publiek (‘Heel bijzonder’). Reden om het IJslandse Umbra opnieuw uit te nodigen met een verrassend nieuw programma.

Het programma bestaat uit Middeleeuwse liederen uit IJsland en de andere Scandinavische landen, waaronder liederen uit de alleroudste IJslandse manuscripten (Hymnodia en Melodia) en ruim 600 jaar oude liederen uit Noorwegen en Denemarken. Het IJslandse deel van het repertoire is vastgelegd op de recent uitgekomen CD BJARGRÚNIR.

De liederen zijn vele generaties doorgegeven, en vertellen van het harde leven op IJsland, dat gevormd werd door het klimaat, het onherbergzame platteland, de trauma’s die van generatie op generatie werden overgedragen en de oerkracht van de natuur.

De relatief nieuwere gedichten, en dan met name geschreven door vrouwen, zijn de echo van deze ingrijpende ervaringen. Tegelijkertijd staan ze voor onophoudelijke volharding, gedrevenheid en onverschrokkenheid. Umbra blaast deze liederen en teksten nieuw leven in, door te ontsluiten, maar ook door prachtige composities en arrangementen waarbij zij zich begeleiden op viool, contrabas, celtic harp en percussie.