Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

“The Hermit’s Handshake” – George Meertens

07 januari 2024 @ 11:00 25 januari 2024 @ 17:00

Bergkerk Variaties II

Op zondag 7 januari wordt in de Bergkerk in Deventer een expositie geopend van George Meertens. Hij gaat die middag in gesprek met de filosoof Gerard Visser en belangstellenden. U wordt van harte uitgenodigd hierbij aanwezig te zijn. Aanvang: 14.00 uur.

De schilder George Meertens (geboren in Stein, 1957, woont en werkt in Breda en Visegrád in Hongarije) maakt schilderijen die hij kleurrijke en troostende ontmoetingen met de eenzaamheid noemt. Hij bedekt een ondergrond van papier, als het om kleine werken gaat, of doeken van groter formaat met kleurlagen waarin allerlei nuances doorschemeren. De schilderijen lijken van een afstand misschien monochroom, maar ze zitten vol diepte en ook de beweging van de kwast blijft zichtbaar. Ze nodigen uit tot een intensieve beschouwing, eerst met het oog, dan met het hart of het gevoel. Je krijgt er niet gemakkelijk grip op. Het licht speelt ermee, zodat de indruk van een ochtend in de middag heel anders kan zijn.

Zulke schilderijen kunnen een ruimte zoals de Bergkerk beheersen. Juist door grote en kleine formaten te tonen wordt een wandeling door de ruimte een zaak van afstand houden en toenadering zoeken. Tweemaal maakte George Meertens een publicatie waarin hij probeert het gevoel van nabijheid te scheppen. Boeken kun je ze eigenlijk niet noemen. De publicatie Loutering uit 2016 en The Hermit’s Handshake uit 2023 zijn beide foedralen waarin tekst en beeld elkaar aanvullen. The Hermit’s Handshake bevat zelfs getrouwe reproducties van een serie schilderijen die speciaal voor deze uitgave zijn gemaakt en waaruit kopers van de editie een origineel konden kiezen. De afbeeldingen kunnen worden meegenomen op reis zoals monniken ooit een reisaltaartje in hun bagage meevoerden. Je zou er zelfs op elke plaats waar je verblijft een kleine expositie uit kunnen samenstellen.

The Hermit’s Handshake bevat de tekst van een briefwisseling van George Meertens met de filosoof Gerard Visser. De titel verwijst naar ‘de in ons huizende heremiet die voeding en warmte nodig heeft’. De scheppende mens probeert de eenzaamheid van het bestaan te verenigen met die universele behoefte van verbinding met anderen. Het kunstwerk moet het contact tot stand brengen en dat is geen geringe opgave. Als dat lukt, zal het schilderij niet alleen een gevoel van schoonheid overbrengen, maar ook van tijd en concentratie.

Deze tentoonstelling is de tweede in de serie Bergkerk Variaties. Onder deze noemer worden bekende kunstenaars uitgenodigd bestaand werk in een nieuwe context van de Bergkerk te tonen. Eerder in 2023 was Guido Lippens de eerste exposant in de reeks.

0570595974

Bekijk de site van Organisator