Laden Evenementen

« Alle Evenementen

“Zie mij : de Bijbel in foto’s” – Caroline Waltman

01 februari 2024 @ 11:00 21 maart 2024 @ 17:00

REIZENDE FOTOTENTOONSTELLING VAN HET BIJBELS MUSEUM

De tentoonstelling Zie Mij: de Bijbel in foto’s is een reizende tentoonstelling met werk van kunstenaar Caroline Waltman. Zij maakte foto’s in 16 landen; portretten, straatbeelden, stillevens en landschappen. Via intuïtieve vormkeuzes selecteerde zij Bijbelteksten bij de foto’s of vice versa. De foto’s zijn geen illustraties, maar eigentijdse beelden die als het ware in gesprek gaan met de tekst. Op een zachtmoedige manier roepen zij vragen op, waardoor het werk veel ruimte laat aan de verbeeldingskracht van toeschouwers. Omdat het werk behalve in Nederland, België, Duitsland en Italië ook is gefotografeerd in bijvoorbeeld Ethiopië, Egypte, Israël, Palestina, Jordanië, Griekenland en Turkije, kan een breed en divers publiek zich tot het werk verhouden. Iedereen treft daarin zowel herkenning als nieuwe werelden.

Het Bijbels Museum maakte de selectie voor de tentoonstelling samen met Caroline Waltman op basis van de zeggingskracht van foto in combinatie met Bijbeltekst. Het merendeel van de foto’s wordt in de tentoonstelling groot gepresenteerd. De Bijbelteksten zullen in zes talen bij het werk worden geplaatst; in het Nederlands, Fries, Engels, Duits, Arabisch en Tigrinya. Deze Bijbelteksten, die naast de foto’s zijn geplaatst, zijn juist subtiel van omvang. Met de tentoonstelling wil het Bijbels Museum toeschouwers tot reflectie aanzetten en een nieuw perspectief bieden op bekende maar oude verhalen.

Het museum wil met alle tentoonstellingen graag het bestaande én een nieuw divers publiek bereiken. De tentoonstelling heeft daarom door het land gereisd en is al op verschillende plekken in het land te zien geweest zoals Amsterdam, Zwolle, Den Haag, Den Bosch, Ter Apel en binnenkort ook Amersfoort, Deventer en Friesland.

Waar staat het Bijbels Museum voor?

Het Bijbels Museum brengt bezinning, bezieling en inspiratie. Het is een nomadisch museum; het ontwikkelt, produceert en presenteert eigentijdse tentoonstellingen op verschillende plekken in het land. Er is altijd een link met een Bijbels thema, bijna altijd verbreed naar andere religies en religieuze stromingen. De artistieke kwaliteit van de kunst staat bij ons bovenaan. Wij dragen actief aan verdieping en reflectie bij een zo breed mogelijk publiek via activiteiten, publicaties en podcasts.

Wij bieden geen ‘vaste blik’, maar een uitnodiging om zelf te kijken en te onderzoeken. In Zie mij doen we dat op basis van de combinatie van beeld en tekst en faciliteren we dat actief door de Bijbelteksten in verschillende talen aan te bieden. De artistieke kwaliteit en de openheid van het werk moeten de partners en het publiek overtuigen.

Het betrekken van een nieuw publiek

Met de tentoonstelling hopen we de bestaande doelgroepen van het Bijbels Museum te bereiken: mensen met een brede interesse in kunst, cultuur, religie en/of zingeving. Publiek bij wie interesse kan worden gewekt voor een frisse en nieuwe beeldtaal voor de Bijbel, één van de oerboeken die grote impact heeft en heeft gehad op de mensheid.

Met de vertalingen van de Bijbelverzen die in relatie staan tot foto’s die aanspreken bij mensen van verschillende achtergronden, hopen we drempels te slechten. Het maakt de tentoonstelling ook geschikt voor een zeer breed publiek. Met Arabisch, Engels, Duits en Tigrinia willen wij onder andere bezoekers aanspreken die recent naar Nederland zijn verhuisd en (nog) geen Nederlands spreken.

Bij eerdere presentaties van de tentoonstelling nodigde het Bijbels Museum kleine groepen jonge statushouders (asielzoekers met een verblijfsstatus), en zijn we met hen in gesprek gegaan over de tentoonstelling. Het betrof met name Eritreeërs en Syriërs, met zeer verschillende achtergronden. De ‘common ground’ waarop we elkaar ontmoeten was de Bijbel, en de uitnodigende manier waarop de tentoonstelling voor een breed publiek toegankelijk is vanwege de gebruikte beeldtaal en teksten in verschillende talen. Uit het gesprek met één van de jonge statushouders, Nahom, uit Eritrea naar aanleiding van zijn bezoek aan Zie mij in het Bijbels Museum:

I know a lot of Bible stories, and I can relate to them. I am actually blown away by the exhibition. I think it is great. Although things can be sensitive when it comes to religion, I think it is going to work for a broad part of the Eritrean community. For the conservative part of the Eritrean community, every change is frightening. I do not know if the conservative community can relate to the exhibition easily. On the other hand; in the Book Revelation by John, Jesus points out to our times, and the pictures are all very contemporary. So I think they can relate to them anyway. What I like very much is that people can recognize themselves in the pictures.

Reizende tentoonstelling

De tentoonstelling is al op verschillende locaties in het hele land te zien geweest, waaronder musea en grote monumentale kerken die via culturele programmering nieuwe publieksgroepen bereiken. Maar de tentoonstelling is ook te zien geweest in publieke ruimtes zoals een hogeschool en een rechtbank, waar ook mensen komen die nooit naar musea gaan en het Bijbels Museum niet kennen.

Bij het betrekken van nieuwe presentatielocaties, zoekt het Bijbels Museum naar plekken die open en laagdrempelig toegankelijk zijn voor een breed publiek, en waar ook daadwerkelijk publiek komt. We vinden elkaar op een gedeeld inhoudelijk belang; onze tentoonstelling voegt inhoudelijke waarde toe aan de locatie, en vice versa.

© Bijbels Museum, 2023.

Bergkerkplein 1, 7411 EN Deventer
Deventer, Netherlands
+ Google Maps