Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

“Zie mij. De Bijbel in foto’s” – Caroline Waltman

01 februari 2024 @ 11:00 21 maart 2024 @ 17:00

REIZENDE FOTOTENTOONSTELLING VAN HET BIJBELS MUSEUM

Zie Mij: de Bijbel in foto’s is een reizende tentoonstelling met werk van kunstenaar Caroline Waltman. Zij maakte foto’s in 16 landen; portretten, straatbeelden, stillevens en landschappen. Via intuïtieve vormkeuzes selecteerde zij Bijbelteksten bij de foto’s of vice versa.

De foto’s van Waltman zijn geen illustraties, maar eigentijdse beelden die als het ware in gesprek gaan met de tekst. Op een zachtmoedige manier roepen zij vragen op, waardoor het werk veel ruimte laat aan de verbeeldingskracht van toeschouwers. Omdat het werk behalve in Nederland, België, Duitsland en Italië ook is gefotografeerd in bijvoorbeeld Ethiopië, Egypte, Israël, Palestina, Jordanië, Griekenland en Turkije, kan een breed en divers publiek zich tot het werk verhouden. Iedereen treft daarin zowel herkenning als nieuwe werelden.

Het Bijbels Museum maakte de selectie voor de tentoonstelling samen met Caroline Waltman op basis van de zeggingskracht van foto in combinatie met Bijbeltekst. Het merendeel van de foto’s wordt in de tentoonstelling groot gepresenteerd. De Bijbelteksten worden in zes talen naast de foto’s geplaatst; in het Nederlands, Fries, Engels, Duits, Arabisch en Tigrinya.

Met de tentoonstelling wil het Bijbels Museum toeschouwers tot reflectie aanzetten en een nieuw perspectief bieden op bekende maar oude verhalen. De tentoonstelling is al te zien geweest in Amsterdam, Zwolle, Den Haag, Den Bosch, Ter Apel en Amersfoort.

Waar staat het Bijbels Museum voor?

Het Bijbels Museum brengt bezinning, bezieling en inspiratie, voor wie wel en voor wie niet gelooft. Als ‘nomadisch museum’ ontwikkelt, produceert en presenteert het eigentijdse tentoonstellingen met bruiklenen of nieuwe, in opdracht gemaakte kunst, en toont die bij partners in het land. De artistieke kwaliteit van de kunst staat bovenaan. De tentoonstellingen hebben altijd een link met een Bijbels thema of verhaal, vaak verbreed naar andere religies en religieuze stromingen. Het museum zet zo met tentoonstellingen, evenementen, publicaties en podcasts aan tot verdieping en reflectie bij een zo breed mogelijk publiek.

Het Bijbels Museum biedt geen ‘vaste blik’, maar een uitnodiging om zelf te kijken en te onderzoeken. In Zie mij kan de bezoekers dat doen op basis van de combinatie van beeld en tekst.

Frisse beeldtaal voor een oerboek

De tentoonstelling is bedoeld voor iedereen met een brede interesse in kunst, cultuur, religie en/of zingeving. Zie mij biedt een frisse en nieuwe beeldtaal voor de Bijbel, één van de oerboeken die grote impact heeft en heeft gehad op de mensheid.

Met de vertaalde Bijbelverzen naast de foto’s is de tentoonstelling ook geschikt voor een nieuw, niet-Nederlandstalig publiek.

Bij eerdere presentaties ging het Bijbels Museum in gesprek over de tentoonstelling met kleine groepen jonge statushouders (asielzoekers met een verblijfsstatus) met zeer verschillende achtergronden uit Eritrea en Syrië. De ‘common ground’ waarop ze elkaar ontmoetten was de Bijbel, en de uitnodigende frisse beeldtaal van Caroline Waltman. Uit het gesprek met één van de jonge statushouders, Nahom, uit Eritrea naar aanleiding van zijn bezoek aan Zie mij in het Bijbels Museum:

I know a lot of Bible stories, and I can relate to them. I am actually blown away by the exhibition. I think it is great. Although things can be sensitive when it comes to religion, I think it is going to work for a broad part of the Eritrean community. For the conservative part of the Eritrean community, every change is frightening. I do not know if the conservative community can relate to the exhibition easily. On the other hand; in the Book Revelation by John, Jesus points out to our times, and the pictures are all very contemporary. So I think they can relate to them anyway. What I like very much is that people can recognize themselves in the pictures.

Reizende tentoonstelling

De tentoonstelling is, als museum-in-een-museum, al op verschillende locaties in het hele land te zien geweest: in musea, grote monumentale kerken en publieke ruimtes zoals een hogeschool en een rechtbank.

Meer weten over de tentoonstelling Zie mij en het Bijbels Museum, zie www.bijbelsmuseum.nl

© Bijbels Museum, 2023

Bergkerkplein 1, 7411 EN Deventer
Deventer, Netherlands
+ Google Maps