Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Concert Graindelavoix – “In het spoor van Cusanus”

09 februari 2024 @ 20:30 21:30

Entree € 25,00 (volwassenen) / € 10 jongeren tot 25, CJP, studenten Klik hier voor ticketverkoop van alle evenementen “In het spoor van Cusanus”

Op vrijdag 9 februari komt het wereldwijd bekende ensemble voor oude muziek Graindelavoix naar de Bergkerk in Deventer. Björn Schmelzer, dirigent en leider van het ensemble heeft speciaal voor dit concert een programma samengesteld met polyfone muziek uit de 15de eeuw, die resoneert met het veelstemmige denken van Nicolaus Cusanus (1401-1464), een denker die centraal staat op het evenement In de voetsporen van Cusanus.

Het ensemble Graindelavoix heeft de laatste jaren furore gemaakt met gedurfde interpretaties van de intrigerende polyfone werken uit de 15de eeuw. Met name Cusanus speelt bij hun vernieuwende interpretatie een belangrijke rol. Met name komt in de uitvoeringen van Graindelavoix het weerbarstige karakter van deze muziekvorm op de voorgrond. Tijdgenoot Nicolaus Cusanus, die niet alleen filosoof, wiskundige en mysticus was maar ook een belangrijke politicus uit zijn tijd, was steeds op zoek naar een manier om verschillende maatschappelijke en filosofische stemmen bij elkaar te brengen. Zo schreef hij ook een dialoog tussen de verschillende religies en culturen naar aanleiding van de gevechten om Constantinopel in 1453. De veelstemmigheid moet daarbij gegarandeerd blijven, de verschillende stemmen zijn evenwaardig en creëren een gemeenschappelijke ruimte. Het is dan ook geen toeval dat in die dagen ook in de muziek zoveel geëxperimenteerd werd met veelstemmigheid. Het gaat dus om een uniek concert met een duidelijk thema. Het concert past in een groter evenement dat geheel gewijd is aan dit veelstemmige denken van Cusanus, die een intensieve band met Deventer had – zo stichtte hij er de zogenaamde bursa cusana, een institutie voor twintig minderbedeelde jongeren om aan de Latijnse School te kunnen studeren. Cusanus was bovendien sterk beïnvloed door de Moderne Devotie. Dit evenement wordt georganiseerd door het Titus Brandsma Instituut.

Na het concert is er een gesprek (‘meet and greet’ ) met Björn Schmelzer van Graindelavoix. En op zaterdag 10 februari, 11u. – 13u. vindt er een internationale miniconferentie plaats waarin Björn Schmelzer de achtergronden van zijn interpretaties zal belichten. Een gesprek vindt plaats o.a. met prof. Johannes Hoff (Universiteit Innsbruck) en prof. Inigo Bocken (Nijmegen/Leuven). Die miniconferentie vindt plaats in het Etty Hillesum-centrum, Roggestraat 3, 7411EP Deventer.

Toegangsprijs concert: 25,- (jongeren CJP: 10,-).

Toegangsprijs conferentie: 10,- (jongeren CJP 5,-)

N.B. Voor ticketverkoop, ook van de andere evenementen ihkv Symposium “In het spoor van Cusanus” klik op de bovenstaande blauwe balk

N.N.B. Kaarten voor de Kloostermaaltijd op zaterdag 10 februari om 18.00 uur bij Klooster Sion kunnen besteld worden via de website van Klooster Sion  https://www.nieuwsion.nl/events/kloostermaal-speciaal-extra-240210/

Bergkerkplein 1, 7411 EN Deventer
Deventer, Netherlands
+ Google Maps