Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

“OUT SIDE IN SIDE OUT” – Linda Molenaar

Overzichtsexpositie van het 25-jarige oeuvre van Linda Molenaar.

15 juli 2023 @ 11:00 30 juli 2023 @ 17:00

Klik hier voor de website van Linda Molenaar

Het werk van Linda Molenaar is niet alleen het vervaardigen van een idee in haar hoofd, het neemt haar hele leven in beslag. Een leven waarin de kunstenaar zich onbekende en soms onbeminde werelden eigen maakt.

Een cello van mensenhaar, een tutu van honderden versleten balletschoenen, een vleugel van duizend pianohamertjes, ontelbare bovenbeenbotjes van muizen uit braakballen: het materiaal is steeds het vertrekpunt van een ontdekkingstocht. De wonderlijke combinaties van materialen vertellen over grote levensthema’s als symbiose en autonomie, verwondering en vervreemding, leven en dood, troost en hoop.

Het materiaal waarmee Linda Molenaar haar ideeën vormgeeft bevindt zich op vreemde plaatsen en soms donkere plekken. Om er aan te komen moet er eerst gejaagd worden. Veren, varkenskiezen, zijden stropdassen of de huid van een Fries paard; de verzamelde buit wordt meegenomen naar het atelier aan huis. Ambachtelijke technieken zoals het vervaardigen van pruiken of het spinnen van wol worden aangeleerd. Of het atelier verandert in een broednest, als Linda wekenlang een kippenei probeert uit te broeden met haar eigen lichaamswarmte.

Allerlei verschillende voorwerpen en elementen van mens en dier, gecombineerd met protheses en andere ‘hulpstukken’, worden ontleed, samengebracht, ingenaaid en aangekleed tot een wezen op zich. Soms bewoond door het lichaam van de kunstenaar zelf. Linda kruipt dan letterlijk en figuurlijk in haar werk om het in levenden lijve te laten zien. De ontmoeting met het werk is een vervreemdende ervaring. Is dit echt of nep, is het een dier of een mens, is het dood of levend? Een spannende confrontatie die leidt tot een verbinding in het nu.

De expositie ‘OUT SIDE IN SIDE OUT’ beslaat het zo goed als complete oeuvre van de kunstenaar tot nu. Haar beeldende kunst en performance-kostuums worden tentoongesteld, performances opnieuw uitgevoerd of op video gepresenteerd. Ook het werk dat Linda Molenaar tijdens internationale residenties maakte is vertegenwoordigd. De kunstenaar ziet de tentoonstelling in Deventer als een binnenlandse residentie. Ze is gedurende de hele tentoonstellingsperiode met een actief atelier aanwezig.

‘OUT SIDE IN SIDE OUT’ geeft inzicht in de continue ontwikkeling die Linda Molenaar doormaakte van haar vormende jaren op de kunstacademie in Kampen, via de performance opleiding DasArts in Amsterdam tot aan haar opleiding tot Natuurgids in Alkmaar. Het onderzoeken van de verhouding tussen mens en natuur is daarin een belangrijke leidraad. 

Tijdens de tentoonstelling zijn er een aantal live-performances door Linda Molenaar :

Zondag 16 juli  Opening 15.00 uur  Openingswoord door Barbara de Coninck 15.15 Presentatie boek over het 25-jarige oeuvre van Linda Molenaar, een uitgave van uitgeverij Jap Sam Books, boekontwerp van Eva van der Schans/InEdition 15.30 Performance met Ernst Reijseger

Woensdag 19 juli 15.00 uur  Bombus + rondleiding door Linda Molenaar

Zaterdag 22 juli 15.00 uur  Molare

Zondag 23 juli 15.00 uur Zwaanshals

Woensdag 26 juli 15.00 uur  Paardenhoofd + rondleiding door Linda Molenaar

Vrijdag 28 juli 15.00 uur  Oud Paard

Zaterdag 29 juli 15.00 uur  Spinnende Schaap

Zondag 30 juli 15.00 uur  Disco-Teek

De expositie wordt begeleid door een Engelstalige overzichtscatalogus uitgegeven door Jap Sam Books. 

De Engelstalige overzichtscatalogus ‘OUT SIDE IN SIDE OUT’ is mede mogelijk gemaakt door :  

Prins Bernhard Cultuurfonds / Tijlfonds (NL)      

Stichting Stokroos (NL)

Jap Sam Books www.japsambooks.nl

De expositie is mede mogelijk gemaakt door :

Jeannette Hollaar fonds

Stichting Wesselings – van Breemen

Stichting dEVENTer

De Perifeer www.perifeer.org

Korte Bio:

Linda Molenaar woont en werkt in Nederland, Amsterdam. Haar oeuvre bestaat voornamelijk uit sculpturen en performances. Ze studeerde in 2009 af met een 2-jarige performance master aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (DasArts). Na haar afstuderen aan de Kunstacademie in 1997 op Beeldhouwkunst liep ze stage in België bij de kunstenaar Jan Fabre. Ze heeft tentoongesteld in Duitsland, Frankrijk, België, Ierland, Schotland, Zwitserland, Slovenië, Kroatië en de VS. In 2014 en 2015 nam ze deel aan residenties in Zuid-Korea (‘Natura Art’ Yatoo), Noorwegen (Kunstnarhuset Messen), Land Art Biennale Kjerringøy), en in de VS: Skowhegan 2007, Sculpture Space 2015 en Art Omi 2016, I- Park 2011/2013/2019. Ze verdient haar brood met lesgeven aan kunstacademies door heel Nederland en werkt op verschillende afdelingen van Nationale Opera en Ballet van Amsterdam.   

Mede mogelijk gemaakt door het Jeannette Hollaarfonds en het Wesselings-van Breemenfonds